Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator
Chci vyhledávat v:

Začínají Velikonoce, svátky jara po, kterých nám v pondělí zůstane spoustu barevných vajíček. A i když nám za chvilku polezou vejce skoro i ušima, tak mám pro vás čtyři inspirativní recepty. Jak z vajec udělat cenově dostupnou dobrotu.

   velrec4

Ale vejce bychom neměli zapomínat jíst i v průběhu roku. Né, že se teď nadlábnete vejci a celý rok nic. Vejce obsahují kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. Pokud nemáte vajíčka domácí a jste nucený si je jako já kupovat, Tak by jste měli důkladně vybírat. Štve mi, když jsou v krabičkách natlučený atd. Já dám hodně na ty, co jsou označené značkou kvality Klasa. Nestalo se mi, že by byly špatný a hlavně mě doma nečekalo překvapení, že jsou tři z šesti nakřáplý.

A teď k receptům:

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

   velrec

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
• 1 vejce
• 3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
• 250 g menších brambor
• ½ červené cibule
• hrst polníčku
• hrst čerstvého špenátu
• 40 g slaniny
• snítka kopru
• sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
• 6 lžic olivového oleje
• 1 lžička hrubozrnné hořčice
• 1 lžička medu
• 1 lžíce citronové šťávy
• sůl, pepř
• lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

   velrec1

INGREDIENCE:
•2 menší brambory
• 6 vajec
• 6 cherry rajčátek
• ½ jarní cibulky
• 20 g slaniny
• 4 plátky sýra
• hrst baby špenátu
• sůl, pepř
POSTUP:
1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.
TIP: podávat můžete se salátkem

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

   velrec3

INGREDIENCE:
• 600 ml 30% smetany
• 5 žloutků
• 1 lžíce škrobu
• 1 vanilkový lusk
• 3 lžíce cukru
• borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce
POSTUP:
1. 500 ml smetany nalijte do hrnce
a promíchejte s cukrem.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

   velrec2

INGREDIENCE:
• 9 vajec
• 250 g pomazánkového másla
• 4 lžíce majonézy
• 1 jarní cibulka
• sůl, pepř
POSTUP:
1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela
vychladnout.
2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Recepty jsem čerpala z webu Akademie kvality

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

bnr IB2016 GIF 300x300 01

 bej16 300x300