Mám pro vás další zajímavý recept na výborný podzimní dýňový koláč.

   dynkol

Dýně je dar přírody – zlepšuje trávení, zvyšuje imunitu a pomáhá z organizmu vylučovat toxiny a tuky. Má v sobě i celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.

Dýně je podzimní lahůdkou, jejíž dužnina nabízí rozmanité gastronomické úpravy. A my si sami doma můžeme připravit opravdovou delikatesu jakou je dýňový koláč. Recept mám od Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France.

Ingredience:

Dýně pečená, rozmixovaná (pyré) - 600 g
Vejce - 3 kusy
Žloutek - 2 kusy
Smetana - 220 g
Javorový sirup - 140 g
Cukr - 80 g
Skořice + muškatový oříšek + zázvor po jedné lžičce

Tip šéfcukráře:

Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.

Postup:

Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

No, a komu by se nechtělo nebo neměl čas si připravit dýňový koláč sám doma, může se zastavit v malém pekařství Petite France, kde si ho může koupit. Ale ten doma vám bude určitě víc chutnat. I když v pekařství se jako jediný u nás věnují ruční výrobě čerstvě pečených francouzských dobrot a vy si můžete vybrat i jiné dobroty.