Sezóna jahod je v plném proudu a vy už určitě máte plány co s nimi. Kdo z vás holky by chtěl vyzkoušet i něco jiného mám pro vás recept na Jahodovo-rebarborový francouzský koláč.

   jahodyrebarbora

Šéfkuchař Jaroslav Béza z francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie a majitel Jan Ivanco se podělili o jeden z jejich recept na Jahodovo-rebarborový francouzský koláč. Který kombinací sezónních plodin jako jsou jahody a rebarbora vytvoří skvělý chuťový souzvuk.

Jahodovo-rebarborový francouzský koláč

Podle šéfcukráře Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie & Patisserie

Ingredience:

Korpus:
mouka .........630g
máslo............. 50g
vejce...............2ks
cukr moučka...25g

Náplň:
rebarbora..........1000g
jahody.................500g
cukr......................350g

Crumble:
máslo..........50g
hladká mouka.....40g
hnědý cukr...18g
mleté mandle.....10g

Postup:

Nejprve si připravíme crumble, neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání. Poté vypracujeme těsto korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme upéci, až těsto lehce zrůžoví. Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout. Do prochladlé pájové formy s předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut: až crumble zezlátne, koláč je hotový.