O tom, že je důležité hýbat se, nejíst sladkosti a nepít kolu, není pochyb. Máme pro vás ale sedm věcí, u kterých vás možná překvapí, že k hubnutí nepřispívají. Právě naopak!

   hubnutiare

1. Po dietách se nehubne!
Dietářky paradoxně tloustnou více. „Zdravý životní styl je o tom, že člověk přesně ví co a v jakém množství kombinovat a pak jíst a je mu dobře. Dieta je naopak pro mnohé synonymem pro něco radikálního, bolestivého, nepohodlného. To co budou muset zkrátka nějak přežít. Většina diet, které jsou založeny na záruce rychlého zhubnutí, jsou v podstatě o tom, že nebudete jíst. Nebo zcela vynecháte přílohy. Ano, může pak dojít k úbytku váhy, ale vždy se tak děje s velkým JO-JO efektem. Ženy, které za svůj život vyzkoušely mnoho diet, pak mají ve většině případů trvalé problémy s nadváhou a také se špatnou funkčností metabolismu. Diety nedržte, jezte zdravě!" doporučuje výživový specialista Martin Škába.

2. Saláty a jídlo bez příloh vás nespasí
Ženy často nejedí přílohy a dávají si spíše saláty, jen občas maso nebo sýr či zeleninu. Ale pozor: když nekonzumujeme přílohy, tedy zdroje sacharidů (rýže, kuskus, těstoviny, brambory, bulgur, čočka, quiona, cizrna, fazole, pečivo apod.), dochází k tzv. ketóze, kdy se využívá energie z tukových zásob. Tělo se tehdy velice silně zatěžuje a ničí. Tato metoda má svoje opodstatnění, ale musí se dělat pod dozorem odborníka a maximálně čtrnáct dní!

3. Malé porce nefungují
Velmi malé porce jídla rovněž nepomáhají k hubnutí. Tělo je pak neustále ve stresu, protože mu chybí bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny, minerály, fytoživiny i enzymy. A i malou porci si tělo uloží do tukových zásob, což vede k nadváze, nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle a k poškozování metabolismu..

4. Rýžové a kukuřičné chlebíky se mění na tuky
„Často vidím ženy, jak si pochutnávají na tzv. „polystyrénech", rýžových a kukuřičných chlebíkách. Myslí si, že po nich nepřiberou. Stejně je tomu s nízkotučnými potravinami, které vyhledávají. Avšak pozor: Existuje pojem glykemický index – číslo udávající rychlost vstřebatelnosti cukrů z dané potraviny do těla. Rýžové a kukuřičné chlebíky ho mají vysoký a rychle se „přeměňují" na tukové zásoby. Proto je nutné je jíst se zeleninou a s bílkovinami," upřesňuje Martin Škába.

5. Přibírá se i solením
Většina lidí dnes solí příliš mnoho. Když vaří i v potravinách s vysokým obsahem sodíku. Kvůli sodíku dochází k zvýšenému transportu vody do mezibuněčných prostor. Nepřibíráme tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U mnoha žen to je klidně i několik litrů vody v těle navíc a tím pádem několik kilogramů více.

6. Kávu ano, ale bez cukru
Čaj nebo káva (nejlépe hned několik) je pro většinu lidí nutnost. V určité míře, proč ne. Problém nastává se slazením, protože většina lidí používá bílý rafinovaný cukr. Z průzkumů vyplývá, že vytížení lidé se stresovou prací zvládnou i šest kafí denně, každý šálek minimálně se dvěma cukry. To je za den 60 g cukru (!), který se někde v těle uloží jako tukové zásoby a ještě přispívá k rozvoji cukrovky.

7. Cvičím a večer nic nejím
To je velký omyl! Často se vám stane, že i když cvičíte, nehubnete, protože se pak správně nestravujete. A jak na to? Do 15 minut po cvičení si dejte kousek ovoce (čerstvého nebo sušeného). Po 30 minutách po cvičení si dopřejte proteinový nápoj (měl by být bez umělých sladidel jako aspartam, acesulfam, sucralosa) či proteinovou tyčinku. Toto dodržujte, i když s cvičením skončíte ve 20 nebo ve 21 hodin.

Pozor na správné cvičení: Hubne se až po 40 minutách
„Z hlediska spalování tuků je třeba zaměřit se na aerobní aktivity, jako jsou rychlá chůze, běh, jízda na kole, tanec, plavání, dynamické skupinové lekce a v aerobní části vydržet alespoň čtyřicet minut. Pak dochází k efektivnímu čerpání energie z tukových zásob," podotýká Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe.

Zdroj: Fashion Arena Prague Outlet